Vi er spesielt opptatt av sjakk i Norge i dag. Og grunnen har et navn, nemlig Magnus Carlsen. Denne unge mannen fra Tønsberg ble verdenskjent allerede svært ung dag han spilte remis mot en av verdens beste spillere til da Garri Kasparov.
Etter den dagen i 2004 på Reykjavik har Magnus vært magnifikk. Hele 13 verdensmestertitler i sjakk har han klart å skrape sammen. I alt har han den høyeste ratingen noen annen mann har satt i sjakk, 2882.
Men sjakk i Norge startet lenge før lille Magnus entret scenen.
Sjakk i Norge
Sjakk i Norge strekker seg tilbake til vikingtiden. Det ble utkjempet mellom konger og høvdinger. Det ble sagt at både Snorre Sturlason og Kong Knut spilte sammen. Den ene sa at han ville ta tilbake et elendig trekk han gjorde med sin ridder. Vi tror han mente springeren.
Som sjakkspillere kan vi forstå hensikten med at denne scenen er med i historien. Vi kjenner regelen med at rørt brikke må flyttes, sluppet brikke skal stå. Dette er muligens den viktigste etiketten i sjakkspill.
I den moderne samfunn fikk sjakkforbundet oppsving rundt 1910, da interessen for sport begynte å ta av.
Det var blant annet på grunn av invasjonen av engelske adelsmenn til norske hus og hytter. De tok med seg spillet som de hadde tatt med seg fra India. Deretter var nordmenn også hektet på dette spennende og kompliserte brettspillet.
Ivrige sjakkspillere forente seg i lokaler og dannet klubber for å kunne delta og arrangere mesterskap både på lokalt og nasjonalt plan. I 9124 utga Bergens sjakklubb tidsskriftet Sjakk-snakk, som var en blekke med spennende stoff.
Klubbene poppet opp i de største byene, men også mindre steder fikk sjakklubb. Bare hør på dette:
Vi spelar sjakk i Nor-Odal men også i Drangedal, for her skal vi drekka og spela til sistemann står igjen som vinneren!
Dette stod å lese i avisen Angrep, som var et politisk venstrevridd tidsskrift.
Norsk sjakk i fremtiden
Selv om vi ikke tror Magnus Carlsen vil rives ned av tronen ennå, så er det viktig å se om det vokser i norsk sjakk-miljø. Og det er mye som tyder på at det spirer og gror.
Aldri før har entusiasmen for sjakk vært større, og det arrangeres mesterskap, turneringer og andre arrangementer med jevne mellomrom over hele landet.
Leave a Reply